EXHO legt uit

Lichtmatroos, matroos en volmatroos. Wat is het verschil?

Ontdek ons aanbod

Een matroos binnenvaart werkt op een binnenvaartschip en is verantwoordelijk is voor verschillende taken aan boord. Deze taken kunnen variëren afhankelijk van de specifieke functie van de matroos, maar kunnen onder meer het bedienen van het schip, het laden en lossen van goederen, het onderhouden van het schip en het helpen bij navigatie omvatten.

Als matroos moet je zelfstandig kunnen werken. Het is belangrijk om goed te kunnen plannen en organiseren en om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen werk. Ook moet je er tegen kunnen om langer van huis te zijn. Je opleiding en ervaring bepalen op welk niveau als matroos je werkzaam bent.Matroos vacatures binnenvaart

Lichtmatroos

Binnen het vak matroos heb je verschillende niveaus. Wij leggen je graag het verschil uit tussen de functies van lichtmatroos, matroos en volmatroos:

Starten als lichtmatroos

Wanneer je als starter aan de slag gaat op een schip in de binnenvaart, dan kom je terecht in de functie van lichtmatroos. Deze functie is hetzelfde als die van deksman. Het verschil tussen de twee is dat je als lichtmatroos een beroepsopleiding volgt en daarom één jaar jonger mag zijn. Je kunt zonder opleiding op een binnenvaartschip gaan werken, zolang je maar minimaal 16 jaar oud bent. Volg je een officiële beroepsopleiding, dan mag je al met 15 jaar als lichtmatroos aan de slag in de binnenvaart.

Omdat je starter bent begin je met werkzaamheden die nog geen grote verantwoordelijkheden met zich meebrengen. Je wordt tijdens je werkzaamheden begeleid door de schipper of een volmatroos. Denk aan:

 • Het aan-en afmeren van het schip;
 • Het laden/lossen van het schip;
 • Onderhoudswerkzaamheden (verven, schoonmaken en andere kleine onderhoudsklusjes).

Een deel van het werk hangt af van het soort schip waarop je vaart en van de lading die het vervoert. Je leert tijdens de eerste jaren ook meer over de procedures op een binnenvaartschip.

Wat verdien je als lichtmatroos?

Het startsalaris van een lichtmatroos vanaf 18 jaar ligt bij een volwaardig loon op € 863,- per maand. Het maximale salaris van een lichtmatroos is ca. € 2470,- bruto per maand.

■ Bron: nationaleberoepengids.nl

Werken als lichtmatroos, matroos of volmatroos

Zelfstandig werken als matroos

Nadat je 3 jaar ervaring hebt op een binnenvaartschip (vaartijd) ben je officieel matroos. Vanaf dat moment wordt er van je verwacht dat je alle werkzaamheden die je als lichtmatroos uitvoerde, nu zelfstandig kunt uitvoeren. In het algemeen wordt er van een matroos verwacht dat hij of zij zorgt voor een veilige en efficiënte werking van het schip. Dit kan onder meer de volgende taken omvatten:

 • Het verrichten van onderhoud zoals reparaties, schuren, verven, roestvrij maken;
 • Het schoonhouden van het schip;
 • Het verlenen van ondersteuning bij het laden en lossen van goederen.

Als je matroos wilt worden dan kan dit met of zonder beroepsopleiding. Zonder opleiding moet je wel minimaal 19 jaar oud zijn. Bovendien moet je een vaartijd van minimaal 3 jaar als lid van de dekbemanning in de binnenvaart hebben. Als je dat niet hebt, dan kun je ook instromen wanneer je één jaar in de binnenvaart hebt gewerkt aangevuld met 2 jaar zeevaart, kustvaart of visserij. De snelste manier om matroos te worden is het volgen van een beroepsopleiding. Na het afronden van een dergelijke opleiding stroom je in als matroos niveau 2.

Matroos

Volmatroos, de alleskunner

Als volmatroos heb je veel ervaring in de binnenvaart. Er wordt van je verwacht dat je volledig zelfstandig bent bij alle werkzaamheden op het schip. Je bent de voornaamste persoon om de schipper te assisteren bij de werkzaamheden op het schip. De specifieke taken van een volmatroos kunnen onder meer zijn:

 • Het onderhouden van bepaalde systemen op het schip;
 • Het uitvoeren van routine-inspecties;
 • het verlenen van ondersteuning bij het bedienen van het schip;
 • Het laden en lossen van goederen;
 • Het helpen bij navigatie.

Je wordt volmatroos door meer vaartijd en dus ervaring op te doen, of door een erkende beroepsopleiding af te ronden.

Wat verdien je als (vol)matroos?

Het startsalaris van een (vol)matroos ligt bij een 40-urige werkweek op € 2.210,- per maand. Het maximale salaris van een (vol)matroos is ca. € 2900,- bruto per maand.

■ Bron: nationaleberoepengids.nl

Bij EXHO hebben we verschillende vacatures voor onder andere bovenstaande functies. Werk je via Exho, dan heb je ook kans op een vast contract in de toekomst. Aarzel niet en neem snel contact met ons op om te solliciteren. Je kunt ons ook bereiken via +31(0) 162 71 34 00.

Bekijk onze vacatures