Werken op een schip

Scheepvaart opleiding binnenvaart

Wij leiden je op

In de scheepvaart is er een groot tekort is aan gekwalificeerde mensen. Exho steekt sinds haar oprichting al veel energie in het oplossen van dat probleem in de binnenvaart. Om de nieuwe generatie aanpakkers aan boord te halen werken wij samen met diverse partijen en stippelen we voor elke doelgroep een maatwerk route uit.

Leren en werken in de binnenvaart

Samen met diverse gemeenten, UWV en Defensie heeft EXHO leer/werktrajecten voor de binnenvaart opgezet. Als deelnemer behoud je tijdens de verkorte opleiding matroos binnenvaart het recht op je salaris of uitkering. De opleidingskosten worden geheel voor je betaald. Dit onder het motto: “Zet vaart achter je carrière”.

Verkorte opleiding matroos binnenvaart

De verkorte praktijkopleiding matroos binnenvaart is een korte route voor iedereen die als matroos wil werken in de binnenvaart. Als je voor deze route kiest dan behaal je met je praktijkexamen de Verklaring Praktijkexamen Matroos.

Om deel te kunnen nemen aan de verkorte praktijkopleiding moet je minimaal 19 jaar zijn. De opleiding duurt 9 maanden en bestaat uit 90 dagen vaartijd binnen het examentraject, een portfoliobeoordeling en een afsluitende praktijktoets. Een goed portfolio is de voorwaarde voor deelname aan de praktijktoets. Je bouwt dit portfolio op bij het erkend leerbedrijf in de scheepvaart waarvoor je tijdens de duur van je opleiding werkt.

Een andere voorwaarde is dat je in het bezit bent van het certificaat 'Basistraining Veiligheid voor Deksmannen'. Bij EXHO begeleiden we je bij het behalen van dit certificaat.

Header

Verkorte opleiding schipper binnenvaart

Vanaf 21 jaar mag je starten met de verkorte praktijkopleiding voor de functie van schipper binnenvaart. Er is altijd een vaartijd van minimaal 1 jaar verplicht.

Het praktijkexamen is ter verkorting van de vaartijd. Het maakt niet uit welk vaarbewijs je wilt halen, het praktijkexamen is voor alle vaarbewijzen hetzelfde. Het praktijkexamen schipper duurt een jaar. In dat jaar worden drie examens afgelegd op een examenschip en op een binnenvaartsimulator. Daarnaast zijn in totaal 180 daadwerkelijke vaardagdagen vereist.

Examens matroos en schipper

Voorheen werden alle scheepvaart praktijkexamens in de binnenvaart afgenomen in Harlingen. Sinds november 2020 biedt Exho in samenwerking met Edumar Vaaropleidingen en NOVA-College de mogelijkheid om ook in het Zuiden van Nederland, in Krimpen aan den IJssel, examens af te leggen.

Met 4 examinatoren in eigen dienst kunnen we snel schakelen en flexibel plannen. Gemiddeld nemen we met veel plezier 3 tot 4 dagen per maand examens af.

Hoe ver reikt jouw ambitie in de scheepvaart?

We selecteren aan de voorkant op de ambitie om het tot kapitein te schoppen. Een kapitein is eindverantwoordelijk voor het schip, haar bemanning en bedrijfsvoering volgens de milieu- en veiligheidsvoorschriften. Hij/zij moet leiding kunnen geven en een helikopterview hebben. Dat leer je deels in boeken, maar voornamelijk in de praktijk in de scheepvaart. Dat laatste is precies waar we bij Exho veel tijd en energie in steken.

Het is niet voor iedereen haalbaar om kapitein te worden, maar met gemotiveerde matrozen en stuurmannen zijn we uiteindelijk net zo content!

Zet vaart achter je carrière

Heb jij interesse in het volgen van de verkorte opleiding matroos binnenvaart of schipper binnenvaart? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Direct aanmelden