CV Tips

Lees verder

Niets is zo lastig als het schrijven van een goede sollicitatiebrief en CV. Exho helpt je op weg met de volgende basisregels voor een succesvolle sollicitatiebrief en CV.

1. Speel in op de informatiebehoefte van de lezer

Een opsomming van de functies die je in het verleden hebt gedaan is niet langer voldoende. Schets een duidelijk beeld van de eigenschappen en ervaring die je hebt opgedaan die voor deze functie van toegevoegde waarde zijn. Maak daarnaast een selectie van de functies die je in het verleden hebt vervuld. Benoem alleen diegene die relevant zijn voor de functie waar je voor solliciteert.

2. Ben niet bang om informatie weg te laten

Je CV hoeft geen uitgebreid document te zijn. Natuurlijk vermeld je al je voltooide opleidingen en de belangrijkste functies die je vervuld hebt, maar hou het daarbij. Bijbaantjes tijdens je studie hoef je niet allemaal te vermelden, dit geldt ook voor je hobby’s. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een functie in de toeristische sector, en trek je in je vrije tijd graag de wereld over, dan vermeld je dat uiteraard wel.

3. Bij twijfel, niet doen!

Je hebt inmiddels een aantal jaren werkervaring achter de rug en vraagt je af of je bijbaantje in de supermarkt er nog wel bij moet. Bij twijfel, niet doen! Je kan dit altijd nog ter sprake brengen tijdens het eventuele eerste gesprek als je denkt dat het relevant is om te vermelden. Bijvoorbeeld omdat je dankzij deze functie goed binnen een team kan werken.

Als dit de eerste keer is dat je voor een echt baan solliciteert, schrijf dan op wat je geleerd hebt tijdens stageperiodes of projecten en onderzoeken die je uitgevoerd hebt tijdens je opleiding. Maar ook hier geldt, vermeld enkel dat wat relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Pas wel op, dat wanneer je hierdoor gaten in je CV krijgt, je dit altijd kan verantwoorden!