Waarom binnenvaart?

Lees verder

Varen, een vrij bestaan op ‘t water, een echte jongensdroom voor veel van ons. Maar toch de vaste bodem onder je bestaan, een veilige thuishaven, je gezin, je thuis. Het beste van twee levens! Dát is werken in de binnenvaart.

De wereld van de binnenvaart

Deze wereld draait dag en nacht door. De binnenvaart is avontuurlijk vol afwisseling. De uitdaging om op tijd te komen met je lading, de spanning van een volle sluis in met maar paar centimeter speling, ’s nachts alleen over een donkere rivier. Maar het blijft niet bij varen, je pakt alles aan. Het is ook laden en lossen, onderhoud, de zorg voor veiligheid, alles hoort erbij.

Welke kant ga je op?

Er zijn verschillende richtingen die je op kunt binnen de binnenvaart. Met een veerboot over een vast traject, vrachtvaart, met een cruiseschip de mooiste bestemmingen aandoen of met een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Ook op het gebied van verkeersregeling, veiligheid en milieu is veel te doen. Sleepdiensten, markeringen plaatsen, vaarwegen controleren of bijvoorbeeld een oliescherm leggen bij een ongeluk, kortom genoeg richtingen om te kiezen.

Een sterk team

Bijna alles gaat tegenwoordig met computers en geavanceerde technologie, maar vergeet niet dat het mensenwerk blijft. Jij zorgt met je bemanning voor een veilig transport en onderhoud van het schip. Het team is altijd overzichtelijk, je kent iedereen en de sfeer is goed. Je moet op elkaar kunnen rekenen!

Wel of geen regelmaat?

Je werkt altijd vanuit een vaste basis, een haven, een veertraject of een wat groter gebied. Maar het is bijna nooit een baan van negen tot vijf. Soms ben je langer van huis. Zit je op een cruiseschip en ben je verder van huis, dan zijn de werktijden variabel. Natuurlijk is er altijd wel iets van regelmaat en is er ruimte voor vrije tijd. Je weet altijd van tevoren wanneer je weer thuis bent. Wil je juist liever geen regelmaat? Dan kun je kiezen voor de ‘wilde vaart’. Dan weet je nooit van tevoren hoe de volgende reis gaat verlopen. Zo is er altijd een baan die bij je past!

De toekomst

Er is volop werk in de binnenvaart, het is een bloeiende sector. Vervoer over water is namelijk veel goedkoper en beter voor het milieu en dat staat hoog op de agenda van beleidsmakers. De salarissen zijn aantrekkelijk, om over het aantal vrije dagen nog maar te zwijgen.

Benieuwd naar de binnenvaart?

Ben je benieuwd naar werken in binnenvaart? Kijk dan eens op www.onderwijsbinnenvaart.nl. Je leert het vak door het te doen. Een opleiding doe je in combinatie van werken en leren, via een school of via speciale cursussen. Ook zijn er het hele jaar door op verschillende momenten open dagen.