Navigeren naar succes

Het behalen van je groot vaarbewijs in de binnenvaart

Lees verder

De binnenvaart speelt een cruciale rol in de economie door het transporteren van goederen over rivieren, kanalen en meren. Achter deze efficiënte en strategische logistieke operatie staan bekwame binnenvaartschippers die de schepen met precisie en ervaring besturen. Met het behalen van een groot vaarbewijs in de binnenvaart open je deuren naar een prachtige carrière binnen deze boeiende sector.

Het behalen van je groot vaarbewijs in de binnenvaart

Stap 1: Basiskennis en Voorbereiding

Op weg naar je groot vaarbewijs is het belangrijk om basiskennis en -ervaring op te doen. Als toekomstige binnenvaartschipper moet je de basis van navigatie, maritieme regels en scheepstechniek onder de knie krijgen. Dit doe je door opleidingen en cursussen te volgen. Deze eerste stappen leggen de basis voor een succesvolle toekomst in de binnenvaart.

Stap 2: Op weg naar inzicht

Nadat je de basis onder de knie hebt, is het nu tijd om dieper te duiken in de ins en outs van varen op het water. Het begrijpen van kaartlezen, het weer en hoe je goed communiceert, zijn hierbij essentieel.

Je leert ook hoe je moet handelen tijdens noodsituaties en hoe je veiligheidsmaatregelen toepast, omdat veiligheid altijd voorop staat in de binnenvaart. Onder leiding van ervaren schippers krijg je praktische training aan boord van schepen, zodat je deze taken in de praktijk kunt brengen en je begrip hiervan kunt vergroten.

Stap 3: Diepgaande kennis en voorbereiding

Om het groot vaarbewijs te halen, is het nodig om goed te weten hoe je moet navigeren en wat de maritieme regels zijn. Je duikt in de technische kant van scheepsmotoren, mechanica en elektrische systemen. Ook is het belangrijk om te snappen hoe de regels rondom waterwegen, veiligheid en milieu in elkaar steken. Goed voorbereiden voor de examens is echt belangrijk. Zo sta je zelfverzekerd en succesvol je certificering te halen.

Stap 4: Examen en certificering

Na jaren van toewijding en studie is het moment aangebroken om het groot vaarbewijs examen af te leggen. Dit is de kroon op je inspanningen en een kans om te bewijzen dat je klaar bent om verantwoordelijkheid te dragen voor het besturen van een binnenvaartschip.

Het examen omvat zowel schriftelijke als mondelinge delen, waarin je je kennis en praktische vaardigheden moet demonstreren. Eenmaal geslaagd, ontvang je je groot vaarbewijs en ben je officieel een gekwalificeerde binnenvaartschipper!

Examen schipper

Voorheen werden alle scheepvaart praktijkexamens in de binnenvaart afgenomen in Harlingen. Sinds november 2020 biedt Exho in samenwerking met Edumar Vaaropleidingen en NOVA-College de mogelijkheid om ook in het Zuiden van Nederland, in Krimpen aan den IJssel, examens af te leggen.

Met 4 examinatoren in eigen dienst kunnen we snel schakelen en flexibel plannen. Gemiddeld nemen we met veel plezier 3 tot 4 dagen per maand examens af.

Stap 5: Een nieuw hoofdstuk in de binnenvaart

Met je groot vaarbewijs in handen, is het tijd om jezelf te verwelkomen in de wereld van de binnenvaart als een gecertificeerde professional. Je hebt niet alleen bewezen dat je bekwaam bent om schepen te besturen, maar je hebt ook je toewijding en doorzettingsvermogen laten zien.

Of je nu kiest voor een carrière als binnenvaartschipper voor een transportbedrijf of droomt van het leiden van je eigen maritieme onderneming, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Klaar voor de reis?

Het halen van je groot vaarbewijs in de binnenvaart is een echte uitdaging, maar het resultaat is het absoluut waard. Het vraagt om toewijding, doorzettingsvermogen en een echte passie voor het water. Met je groot vaarbewijs gaan er heel wat deuren voor je open in de wereld. Je kunt deel gaan uitmaken van een sector die echt belangrijk is voor de economie. 

Bij Exho begeleiden we jou bij het vinden van de juiste opleiding en praktijkopleider om je op te leiden als binnenvaartschipper. Zie jij het wel zitten om als schipper of kapitein op een binnenvaartschip te werken? Zet vaart achter je carrière en ontdek de mogelijkheden die de binnenvaart te bieden heeft! Neem direct contact met ons op via +31(0) 162 71 34 00 of maak gebruik van onderstaand formulier.

Contactformulier
Je hebt je naam niet ingevuld. Dit veld is verplicht.
Ongeldige invoer
Je hebt je e-mailadres is niet (correct) ingevuld. Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht, vul een bericht in. Gebruik minimaal 10 karakters.
Je dient akkoord te gaan met onze privacyverklaring

Veelgestelde vragen over het groot vaarbewijs binnenvaart

Wat is het verschil tussen een klein en groot vaarbewijs?

Het verschil ligt voornamelijk in de grootte en het type schip dat je mag besturen. Met een klein vaarbewijs mag je schepen tot 20 meter besturen, terwijl een groot vaarbewijs nodig is voor schepen langer dan 20 meter.

Is medische keuring vereist voor het groot vaarbewijs?

Ja, voor het verkrijgen van het groot vaarbewijs is een medische keuring vereist om te zorgen voor de veiligheid van zowel de schipper als de passagiers.

Kan ik het groot vaarbewijs in delen behalen?

Ja, het examen bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. Je kunt ervoor kiezen om eerst het theoretische deel af te leggen en later het praktische deel te voltooien.

Is ervaring op kleine schepen nuttig voor het groot vaarbewijs?

Zeker, ervaring op kleine schepen kan je basisvaardigheden verbeteren en je begrip van navigatie en regelgeving verdiepen.

Hoe lang is het groot vaarbewijs geldig?

Het groot vaarbewijs is in principe onbeperkt geldig, maar je moet wel regelmatig medisch gekeurd worden om aan te tonen dat je nog steeds fysiek en mentaal geschikt bent om te varen.

Lees meer artikelen

_MG_4620 Groot vaarbewijs halen voor de binnenvaart - EXHO Binnenvaart

Basisopleiding 'Veiligheid voor Deksmannen'

Lees verder »
ZZP Groot vaarbewijs halen voor de binnenvaart - EXHO Binnenvaart

Verkorte opleiding tot schipper in de binnenvaart

Lees verder »
ship-bow-346279_1920 Groot vaarbewijs halen voor de binnenvaart - EXHO Binnenvaart

Werken op een binnenvaartschip zonder ervaring

Lees verder »